Święta, święta, i jeszcze raz święta! Więc mam dla Was prosty przepis na pyszne pierniczki, bo kto nie lubi wczuć się w świąteczny klimat i zaszaleć w kuchni?
Potrzebne składniki:
- 200g miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 100g cukru
- 1 jajko
- 400g maki przennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do płynnego miodu dodajemy przyprawę do piernika, cukier, kakao i jajko. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczemy. Zagniatamy ciasto na gładką masę i rozwałkowujemy na grubość 5mm-1cm. Potem wykrawamy rożne kształty foremkami. Smarujemy je po wierzchu wodą i pieczemy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze, albo na papierze, około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem i gotowe!
Szybki lukier:
Mieszamy trochę soku z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania lekko ciągnącej się konsystencji. Dodajemy barwniki i mieszamy :)
Smacznego!:)
- 200g miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 100g cukru
- 1 jajko
- 400g maki przennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do płynnego miodu dodajemy przyprawę do piernika, cukier, kakao i jajko. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczemy. Zagniatamy ciasto na gładką masę i rozwałkowujemy na grubość 5mm-1cm. Potem wykrawamy rożne kształty foremkami. Smarujemy je po wierzchu wodą i pieczemy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze, albo na papierze, około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Szybki lukier:
Mieszamy trochę soku z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania lekko ciągnącej się konsystencji. Dodajemy barwniki i mieszamy :)
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz