niedziela, 3 maja 2020

Pink Velvet Cake


Hej wszystkim!
Dziś mam dla Was przepis na Pink Velvet Cake, czyli moją odmianę Red Velvet Cake. Pink, bo jest różowe a nie czerwone, i ma być bardziej odświeżające niż słodkie.😉
Ciasto i masę robi się bardzo szybko, a efekt jest przepyszny, więc serdecznie zapraszam do spróbowania:))


Przepis na małe ciasto (z połowy składników):

Składniki:
  • 1¼ szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalne)
  • 1/2 łyżka winnego octu
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czerwony barwnik w płynie (ilość zależy od tego jaką intensywność koloru chcesz uzyskać)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajko; dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).

Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jednym kierunku).

Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Pianę wlać do ciasta, wymieszać.

Przelać do formy (ja użyłam podłużnej formy do chleba).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.

Składniki na masę kremową:
Moja masa była dość improwizowana, gdyż po prostu korzystałam ze składników znalezionych w mojej lodówce.
  • serek mascarpone
  • skyr cytrynowy (lub jogurt)
  • trochę masła w temperaturze pokojowej
  • suszone maliny
  • biała czekolada starta na tarce (opcjonalne)
Masło z trzema łyżkami skyra zmiksować na gładką masę (ważne by nie zostały żadne gródki masła). Dodać ok. pół pojemniczka (125 g) i kilka łyżek skyra. Zmiksować. 

Tutaj już bardziej na oko, wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać. Jeśli jest za płynne można dodać więcej mascarpone, wtedy będzie gęstsze, lub więcej skyra jeśli jest za gęste.

Skyr cytrynowy sprawia, że masa jest odświeżająca. Jeśli chcemy by była trochę słodsza, można dodać startej białej czekolady i wymieszać. 

Gotową masę można wstawić na trochę do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Wykończenie:
Ostudzone ciasto przekroić na pół, by mieć dwie części (górę i dół). Posmarować dolną część masą, i przykryć górą. Całe ciasto posmarować resztą masy. 

Dla dekoracji polecam posypać suszoną maliną (i opcjonalnie można także wiórkami z białej/różowej czekolady) 

I gotowe!
Smacznego!
***
Ps. Jeśli ktoś chce zrobić oryginalne Red Velvet Cake, to zapraszam do Doroty Świątkowskiej ma jej bloga: Red Velvet Cake | Moje Wypieki , gdzie znajdziecie również mnóstwo innych cudnych przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz